Το πολυτελές σπίτι εξαφανίζεται στο τραχύ ελληνικό τοπίο

Είναι εύκολο να χάσετε το NCaved house στο τραχύ έδαφος του ελληνικού νησιού της Σερίφου αν δεν προσέχετε. Σχεδιασμένο από την Mold Architects, το σπίτι βρίσκεται στη μέση ενός βραχώδους σκελετού και φαίνεται να είναι μέρος αυτού.

Το NCaved δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες Studio 265 και βρίσκεται σε μια αξιοζήλευτη τοποθεσία σε έναν μικρό απομονωμένο όρμο. Έχει μέγεθος 360 τετραγωνικά μέτρα (περίπου 3.800 τετραγωνικά πόδια) και εκτείνεται σε τρεις ορόφους και περιγράφεται από τους αρχιτέκτονες εκτύπωσης ως “τρισδιάστατη σκακιέρα στερεών και κενών”.

Οι εκσκαφείς και άλλα μηχανήματα στην κατασκευή αφαιρούν ένα μέρος της γης για να δημιουργήσουν χώρο για αυτό. Συνολικά, το σπίτι χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί και τελικά ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2020. Η ιδέα πίσω από τον βυθισμένο σχεδιασμό της είναι να παρέχει καταφύγιο από δυνατούς ανέμους στην περιοχή. Επιπλέον, οι φυσικές μονωτικές ιδιότητες του βράχου και του εδάφους βοηθούν στη διατήρηση του εσωτερικού σχετικά σταθερή θερμοκρασία.

«Η ανάγκη δημιουργίας προστατευμένου καταφυγίου από την άοπλη θέα, αλλά εκτέθηκε από ισχυρούς βόρειους ανέμους, αντί να διευθετήσει ένα κενό στη γραμμή στο επίπεδο του εδάφους, που οδήγησε στο τέλος της πλαγιάς», εξηγεί οι αρχιτέκτονες. “Μια σκαλιστή σκάλα συνδέει τα τρία επίπεδα με το εξωτερικό και οδηγεί στην κύρια είσοδο, η οποία βρίσκεται στο πάτωμα του σαλονιού. Από το κατάστημα.”

Η λειτουργική πρόσοψη του NCaved επιτρέπει στο σπίτι να ανοίγει στο αεράκι και να δροσίζει το εσωτερικό φυσικά

Γιόρκης Γερολίμπος

Η εσωτερική διάταξη χωρίζεται μεταξύ της κύριας κατοικίας και των αυτόνομων χώρων επισκεπτών, με το μήκος της βυθισμένης εξωτερικής σκάλας να συνδέει κάθε θέση με την κίνηση (αν και υπάρχει εσωτερική πλωτή σκάλα μέσα στην κύρια κατοικία). Διαθέτει βεράντα με πισίνα.

READ  Η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο χτίζουν μια ισχυρή εταιρική σχέση μετά το Brexit

Το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού χώρου αποτελείται από έναν μεγάλο χώρο ανοιχτού χώρου με κουζίνα και παρακείμενη τραπεζαρία, ενώ ένας διπλανός χώρος με βυθισμένα καθίσματα. Το δωμάτιο ανοίγει στη βεράντα με μεγάλες συρόμενες γυάλινες πόρτες. Η κύρια κρεβατοκάμαρα είναι επίσης διαρρυθμισμένη έτσι ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να ξυπνήσουν με θέα στο Αιγαίο. Η διακόσμηση δεν είναι σίγουρα για όλους με τη γενναιόδωρη χρήση του σκυροδέματος – και οι ντροπαλοί τύποι ανάπαυσης θα κερδίσουν το γυάλινο μπάνιο – αλλά είναι πολύ καλά και η προσθήκη φυσικής πέτρας και ξύλου απαλύνει το αποτέλεσμα. Η ανοιχτή διάταξη και τα γενναιόδωρα τζάμια βοηθούν να γεμίσει το εσωτερικό με το φως της ημέρας.

Το υπνοδωμάτιο του NCaved έχει θέα στο Αιγαίο Πέλαγος και συνδυάζεται με ένα γυάλινο μπάνιο N-σουίτα
Το υπνοδωμάτιο του NCaved έχει θέα στο Αιγαίο Πέλαγος και συνδυάζεται με ένα γυάλινο μπάνιο N-σουίτα

Γιόρκης Γερολίμπος

Άλλα σπίτια που αναμιγνύονται στο τοπίο με έναν κάπως παρόμοιο τρόπο περιλαμβάνουν το Dragon-house House on the Cliff της Ισπανίας, την κατοικία Edgeland εμπνευσμένη από τους Αμερικανούς και τις Villa Troclotite, ένα μείγμα πραγματικών και ψεύτικων βράχων.

Πηγή: Εκτύπωση αρχιτέκτονες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *